Les Falles: celebrant la primavera a València

Les Falles: celebrant la primavera a València Les Falles Valencia

“Descobreix tot el que València té per oferir, incloent les seves festes més emblemàtiques, com les Falles”

La festa fallera va néixer per a honrar l’arribada de la primavera mitjançant la cremada de tot el vell. Actualment, s’ha convertit en una festa monumental que paralitza el trànsit de la ciutat durant uns dies i acull milers de visitants disposats a experimentar les emocions més intenses. La festa es viu al carrer, a cel obert sota les estrelles o a la plaça sota un sol intens, entre continus apretades de milers de persones.

Les Falles, amb un programa oficial que comença l’1 de març i finalitza el 19, són com invocacions a la presència del Sol totpoderós perquè la seva calor i la seva llum fecundin els productes de la terra. Aquest foc està poblat de figures, a manera d’arbres, que es beneficien d’aquesta calor per transformar-se en alguna cosa nova. Aquest ritual representa una victòria sobre la mort i l’afirmació de la nova vida que la calor primaveral produeix en la natura.

Falles de valencia

El monument anomenat falla sempre té una història a explicar, repartida en escenes, escrita en cartells explicatius i també en el llibret, un catàleg escrit del contingut de la falla. Els temes triats guarden fidelitat a la tradició dels sàtirs, divinitats camperoles del seguici del déu Dionís, que enaltien l’erotisme en els seus versos. A més d’aquesta línia d’humor gruixut, els fallers s’esmercen a fons en criticar la ciutat, el barri, la vida política, els costums socials. En realitat, exerceixen durant uns dies la lliure crítica per a després, després del foc redemptor, acceptar de millor grat l’ordre establert.

Es tracta d’una festa molt participativa perquè el pressupost per construir el monument i desenvolupar el programa d’actes procedeix de les aportacions voluntàries del veïnat, excepte la falla de la plaça de l’Ajuntament que es finança amb el pressupost municipal. Les comissions falleres, de les quals només a la ciutat n’hi ha més de quatre-cents, mobilitzen milers de persones que s’abillen amb els vestits regionals i desfilen en cercaviles acompanyades per música de banda. És, per tant, no només participativa per al visitant sinó especialment per als veïns que practiquen tot l’any l’associacionisme festiu. Cada comissió té les seves falleres majors, president, tresorer i altres responsables de la complexa organització de la festa.

Els monuments, destinats a desaparèixer amb el foc, són el resultat del treball de tot l’any. El gremi d’artistes fallers constitueix la mà d’obra permanent d’aquesta activitat artesanal, que s’ha convertit en una indústria que garanteix ocupació a moltes persones. També la pirotècnia és una tradició artesana i artística amb gran arrelament en aquesta terra. En els dies fallers la pols palesa el seu rostre més espectacular. Fins al segle XIV se la denominava foc grec, el que no deixa dubtes sobre el seu origen. Poblacions de l’àrea metropolitana de València, com ara Bétera, Godella i Moncada, compten amb autèntiques sagues familiars que han fet d’aquesta activitat un art i una indústria.

Una altra de les activitats que genera llocs de treball correspon a la confecció del vestit de fallera i fallero i als vistosos adorns que la dona llueix al cap. Amb evidents reminiscències de la dama ibèrica trobada a Elx, la dona valenciana reprodueix al seu cap dos tocats laterals i un posterior amb pinyates daurades.

Alguns artistes fallers amaguen amb cert misteri el disseny i els detalls dels seus monuments fins que la nit del 15 de març les falles grans, i un dia abans les infantils, es planten al carrer. El matí següent són visitades per un jurat que emet el veredicte de quines són les millors en les diferents categories que existeixen, d’acord amb el pressupost invertit en la seva construcció. A la secció especial es classifiquen les falles més monumentals i de cost generós.

Dies abans, a l’exposició del ninot, per votació popular s’escull l’escultura individual o el grup escultòric que serà indultat aquest any del foc i passarà a engruixar el fons de figures del Museu Faller pel seu interès artístic.

Vista des del cel de les Les Falles de Valencia

Vista des del cel de les Les Falles de Valencia

Entre el 16 i el 19 de març, dia de Sant Josep, nombrosos carrers de la ciutat queden tancats al trànsit per la instal·lació dels monuments fallers i les carpes on la comissió realitza els seus actes socials. Adorns lluminosos cobreixen la calçada amb voltes de figures sorprenents. El dia comença amb la despertà, episodi en el qual els fallers desperten al veïnat amb soroll de petards i música. Després, al llarg del matí, se succeeixen nombrosos cercaviles, i la recollida de premis. Al migdia, entre la una i les dues, es dispara la mascletà, un espectacle de molt estrèpit que aixeca passions. A la plaça triangular de l’Ajuntament aquesta detonació comença l’1 de març. Milers de persones acudeixen a aquesta hora des dels seus barris caminant fins a la principal plaça de la ciutat per tremolar amb la pols. Dura uns sis minuts, i compta amb diverses limitacions marcades pels responsables de la festa: està prohibit que se superin els 115 decibels d’impacte acústic i que es cremi més de 120 quilos de pols pólvora.

De dia i de nit s’ofereixen menjars populars al casal faller, el local social de cada comissió, i especialment paelles cuinades en focs encesos al carrer. A la tarda del 17 i 18 es realitza l’Ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats i es participa en revetlles i concursos, per concloure el dia amb els castells de focs artificials. La Nit del Foc és la gran cita nocturna del dia 18 en el vell llit del Túria. Un espectacular castell de focs artificials il·lumina artificialment la ciutat amb monumentals palmes de colors. Revetlles i concerts animen els barris produint un soroll que no deixa dormir fins ben entrada la matinada.

I arriba el final de la festa, la cremà, a la mitjanit del dia 19. La combustió del monument faller, entre carcasses i trons multicolors de pols pólvora, elimina tot rastre de la festa. En poques hores, amb la col·laboració del servei de neteja urbana i bombers, a la ciutat no queden empremtes d’aquestes jornades d’extroversió social. Un cop més el destí catàrtic de tot l’esforç d’un any s’ha complert, perquè el vell doni pas al nou que encara està per néixer.

No oblideu explorar tot el que València té per oferir, incloent els seus mercats, parcs, museus, i per suposat, les increïbles Falles. I si us interessa conèixer més sobre aquesta fascinant ciutat, podeu trobar informació detallada i consells en el llibre “València Imprescindible” de Triangle Postals.

 

Per a més informació i detalls sobre les meravelles que València té per oferir, consulteu el llibre “València Imprescindible” de Triangle Postals.